Sinds de opkomst van internet is vrijwel elke film digitaal; we kijken deze op onze tv, pc, laptop, tablet of smartphone. Deze films worden afgespeeld via een codec: een soft- of hardware die gebruikt wordt voor het coderen of decoderen, het comprimeren of uitpakken van data. Bekende voorbeelden zijn DivX, Xvid, MPEG, WMV of FLV. Zonder codec geen bewegend beeld.

© Barry van der Rijt

© Barry van der Rijt

© Barry van der Rijt
Toch komt het vaak voor dat er een storing plaats vindt in deze codec; we noemen dit een codec-error. Er zijn veel factoren die dit veroorzaken, denk bijvoorbeeld aan een kink in de kabel of een fout in het draadloze signaal. Barry van der Rijt ontdekte per toeval dat deze codec-error in slechts een oogwenk een prachtige, chaotische compositie van kleurige elementen teweeg brengt. Het beeld liet hem niet meer los en hij besloot op zoek te gaan naar manieren deze schitterende hapering te reproduceren.

© Barry van der Rijt

© Barry van der Rijt

© Barry van der Rijt
Barry verbindt de codec-error met de DSM-5: een in 2013 uitgebracht Amerikaans diagnostisch en statistisch handboek voor psychische stoornissen dat in de psychiatrische diagnostiek in de meeste landen als standaard dient en alle stoornissen symptomen toekent. Het woord stoornis is de leidraad voor Barry’s boek. Deze begint dan ook met een schitterend citaat van Einstein: “Everyone is a genius. But if you judge a fish on its ability to climb a tree, it will live its whole life believing it is stupid.” Deze quote vangt meteen het verhaal dat Barry de lezer wil vertellen. Want, de DSM maakt dat er steeds minder acceptatie voor variatie is. Variatie is namelijk een afwijking en een afwijking is een stoornis; een woord dat we gebruiken als iets niet hoort.

© Barry van der Rijt

© Barry van der Rijt

© Barry van der Rijt
Barry, zelf gediagnostiseerd met ADHD, rangschikt de codec-errors op dezelfde manier als de DSM-5 is vormgegeven; in categorieën van afwijkingen. Deze categorieën beschrijft hij op basis van uiterlijkheden en voorziet hij van diagnostische criteria en etikettes. Toch is er één groot verschil: Barry’s labels zijn nooit negatief. Want, juist variatie zorgt voor collectieve vooruitgang en maakt ons speciaal doen voelen.

© Barry van der Rijt

© Barry van der Rijt
Het boek 'Exquisite Errors: DMCO-I' is te bestellen via uitgever The Eriskay Connection.