West-Afrika produceert bijna driekwart van alle cacao ter wereld, Europa en Noord-Amerika eten samen 70% van totale chocoladeproductie. Wie zorgt ervoor dat wij, de Westerse chocoladeconsumenten, onze chocola kunnen eten? BITTER Chocolate Stories is een expositie en fotoboek van Tony’s Chocolonely en Paradox over vijftien kinderen die werkten in de cacao-industrie. De tieners zijn geportretteerd in Burkina Faso door fotograaf Joana Choumalien geïnterviewd door journalist Marijn Heemskerk. Zij vertellen over hun ervaringen op de plantage, dromen en toekomstplannen. De expositie isnog tot 22 november 2017 te zien in de Beurs van Berlage te Amsterdam.
Tony’s Chocolonely en Paradox willen met BITTER Chocolate Stories bijdragen aan de bewustwording van de problematiek in de cacaoindustrie. De consument, de industrie, de cacaoboer en de overheid in zowel cacao producerende als consumerende landen moeten hun verantwoordelijkheid nemen om kinderarbeid aan te pakken.
Aanleiding en achtergrond: kinderarbeid in de cacao-industrie
De expositie en het boek tonen de complexiteit van de cacao-industrie. O.a. de lage productiviteit van de plantages, het gebrek aan kennis en middelen bij de boeren, de monocultuur en politieke onrust. Eén doelgroep is daarvan altijd het slachtoffer: de kinderen. Twee miljoen kinderen in West-Afrika werken onder gevaarlijke omstandigheden op de cacaoplantages. BITTER Chocolate Stories gaat over hun verhalen, in het bijzonder die van vijftien tieners: Bassirou, Valerie, Augustin, Sarata, Mohamed, Cedric, Ghislain, Issaka, Bèbè, Kassoum, Laeticia, Alexis, Cathérine, Josias en Edyon. Kinderen die ervoor zorgden dat wij chocola kunnen eten.
Portretten en verhalen van vijftien kinderen
De geportretteerde tieners komen uit Burkina Faso en werkten - tegen een minimale of geen betaling - op de cacaoplantages in Ivoorkust. Nu zijn ze terug in Burkina Faso en wonen ze - samen met andere kinderen afkomstig van de plantages - in een centrum waar ze een opleiding volgen. Fotograaf Joana Choumali (Ivoorkust, 1974) portretteerde de vijftien tieners in een geïmproviseerde fotostudio in dit opleidingscentrum. Het resultaat zijn twee tot drie portretten per kind, van voren, van achteren en van de handen. Journalist Marijn Heemskerk (Nederland, 1980) interviewde de kinderen en andere spelers uit de cacao-sector over hun jeugd, het werk op de plantage en hun toekomstdromen.
Expositie in de Beurs van Berlage
De expositie BITTER Chocolate Stories is te zien van 13 oktober tot en met 22 november 2017 in de Amsterdamse Beurs van Berlage. In het midden van de Expositiezaal worden de vijftien portretten tentoongesteld, begeleid door de verhalen van de geportretteerden. Verhalen die schril afsteken bij de eveneens gepresenteerde slogans van bekende chocolademerken die de consument verleiden tot het eten van chocola. Aan weerszijden van de ruimte wordt de bezoeker meegenomen door de geschiedenis en problematiek van de cacao-industrie. De routing van de expositie is bewust: de kinderen bevinden zich letterlijk ‘stuck in the middle’ in de complexe cacao-industrie. De expositie geeft inzicht in de wereld die schuil gaat achter de chocoladereep en laat bezoekers voelen hoe ook hun keuzes een industrie en daarmee het leven van kinderen kan beïnvloeden.
Fotoboek met interviews en achtergrondinformatie
Het fotoboek met de gelijknamige titel BITTER Chocolate Stories bevat achtergrondinformatie, infographics en interviews met de geportretteerde kinderen en andere spelers binnen de sector. Het boek verschijnt in zowel Nederlands als Engels en is te koop voor €29,50 in de Beurs van Berlage, de Tony’s Stores, de webshops van Tony’s Chocolonely en de YdocStore. Van elk verkocht boek gaat €5,- naar het centrum in Burkina Faso waar de kinderen zijn geportretteerd.



