In de ochtend bruinen of surfen aan het strand. In de middag, een paar kilometer verderop, skiën in de bergen. Maar ook, groene voortuinen en grasveldjes in de woestijn van Los Angeles en de saguaro cactus die tegenwoordig wordt voorzien van tracking devices, omdat ze anders, door hun hoge populatiegehalte, worden gestolen. Voor ons, Nederlanders, onwerkelijke gebeurtenissen; in Amerika dagelijkse kost.

© Marie-José Jongerius

© Marie-José Jongerius
Marie-José vertrok naar Amerika om daar foto’s in opdracht te schieten. Daar raakte ze zo geïntrigeerd door het landschap -waarin ze fictie en werkelijkheid hand in hand zag gaan- dat ze haar koers wijzigde. Haar serie ‘The Edges of Experiment’ werd geboren: een tienjarig project waarin ze op zoek ging naar de dunne grenslijn tussen natuur en beschaving; naar de grenzen van het gemaakte landschap. Vier jaar lang woonde ze daadwerkelijk in Amerika, daarna bezocht ze het land met grote regelmaat. Ze deed veel research naar het onderwerp en verzamelde dozen vol geschreven teksten en artikelen.

© Marie-José Jongerius

© Marie-José Jongerius
‘The Edges of Experiment’ is gebundeld tot een tweedelig boek. Het eerste exemplaar laat ons meer dan 60 geschoten beelden zien. Hoofdstukken zijn hier geordend in plaatsnamen. Elk onderwerp heeft zijn eigen bijschrift waarin gereflecteerd wordt op dat wat we zien. Ook wordt er een koppeling gelegd met andere onderwerpen; alles lijkt verbonden te zijn. Het is geschreven door Raymond Frenken die het Amerikaanse avontuur van Marie-José nareisde via het internet. Hij lijkt er in zijn geschreven stukken dan ook daadwerkelijk bij te zijn geweest.
Het tweede exemplaar bestaat uit essays geschreven door verschillende mensen als Rixt Bosma, Jeremy Rowe en Elian Somers. Het onderwerp, het gemaakte landschap, wordt hier vanuit verschillende invalshoeken en disciplines omschreven.

© Marie-José Jongerius

© Marie-José Jongerius
Beide boeken kenmerken zich door de gelaagdheid die het onderwerp met zich mee brengt. Vooral water is een terugkerend en dualistisch thema. Er is steeds meer schaarste aan deze primaire levensbehoefte door klimaatverandering en een steeds groter wordende samenleving; de reservoirs raken op. Toch blijven de Amerikanen het gebruiken voor handelingen als het besproeien van grasvelden in de woestijn en het blussen van branden in bosdorpen die veelal per ongeluk door mensen worden aangestoken.

© Marie-José Jongerius

© Marie-José Jongerius
Ook opvallend is het gestructureerde en heldere karakter van de boeken, vormgegeven door Hans Gremmen. De nauwe collaboratie met Hans en andere namen zien we goed terug in de al eerder genoemde invalshoeken. “Maar” zegt Marie-José “dat doet het landschap met je; alles is verbonden met elkaar, film, muziek, werkelijkheid en fictie.”

© Marie-José Jongerius

© Marie-José Jongerius
Marie-José wordt vertegenwoordigd door The Ravestijn Gallery.
Het boek is te bestellen viafw-photography.nl