Brand. Vernieling. As. Leegte. Enkele woorden die bij de kijker worden opgeroepen bij het zien van het fotografische werk “The House (of my childhood burned down and I went in to take pictures)”. Het boek vormt een impressie van wat Karin Borghouts (Kapellen, Belgie, 1959) aantrof in haar ouderlijk huis na de brand die er woedde op 13 maart 2012. Een aangrijpend en bijzonder werk met een zeer persoonlijk karakter.

© Karin Borghouts
Na haar studie Schilderkunst was Borghouts lang werkzaam als grafisch vormgever. Daarnaast uitte zij haar creativiteit in een verscheidenheid aan andere kunstvormen. Zo kwam in 1999 de fotografie op haar pad, waarin zij plek vond voor beeldend onderzoek, een spel met tijd en ruimte. Een beeldend onderzoek naar vragen over het leven en de kunst.

© Karin Borghouts
Publieke ruimtes en architecturale omgevingen spelen een centrale rol in het werk van Borghouts. Herkenbare en niet bezienswaardige plekken worden op abstracte en mysterieuze wijze in beeld gebracht. Mensen komen nauwelijks in beeld, het is deze afwezigheid van de mens die de kijker ruimte geeft tot verbeelding en fantasie.

© Karin Borghouts

© Karin Borghouts
Hoewel Borghouts met haar serie “The House” van publieke naar intieme ruimte beweegt, speelt afwezigheid nog steeds een cruciale rol. De beelden tonen het decor van een huis, maar wat wij zien gaat aan die momentopname voorbij. Door de zwartheid en vernietigende sporen van de brand heen zien we een familiegeschiedenis. We zien een huis waar geleefd werd, een plek waar herinneringen liggen en tijd gedeelten van mensenlevens beslaat.

© Karin Borghouts
Borghouts weet de wreedheid van de brand en de troosteloosheid van het puin zodanig te verbeelden, dat er ook nog spranken hoop vanuit stralen. Tussen het zwart en grauw toont zich af en toe een glinstering van zilveren objecten of porseleinen bordjes. Zachte textielsoorten verwijzen op een ontroerende manier aan de leegte die achterblijft. Een glinstering die de afwezigheid van bewoners benadrukt, maar tegelijkertijd herinnert aan de periode waarin het leven bloeide.

© Karin Borghouts
Uitgeverij The Eriskay Connection gaf “The House” uit in een beperkte oplage van slechts 450 exemplaren.
Door Risiana Levie