Thema en eerste namen bekend Fotofestival Schiedam 2018: Re: Search.
Fotofestival Schiedam zet van 18 t/m 28 oktober 2018 de fotograaf als onderzoeker in de samenleving centraal. Met het thema Re: Search presenteert het een staalkaart aan eigenzinnige beeldmakers, die in al hun verwondering en obsessieve experimenteerdrift verschillende werelden bevragen. Daarmee toont het festival fotografie als onderzoeksmiddel, methodiek of experiment, maar vooral als zoektocht om tot wezenlijke ontdekkingen te komen. De zesde editie vindt plaats in diverse culturele instellingen in het historisch centrum van Schiedam. Ook zijn er exposities op bijzondere locaties: monumentaal en industrieel erfgoed zoals de Sint Janskerk, windmolen de Kameel, en de voormalige bioscoop het Monopole.
© Lana Mesic © Marijn Kuijper © Monica Alcazar-Duarte- New Colonists
Re:Search
Dit jaar markeert het thema de zoektocht naar de rol van de fotograaf als hervormer van ons wereldbeeld én biedt het raakvlakken hoe fotografie in andere onderzoeksdisciplines wordt toegepast. Lana Mesić en Florian Amoser gebruiken de camera als onderzoeksinstrument om ruimtelijke experimenten als visuele werkelijkheid te presenteren. Historisch onderzoek wordt getoond met Objectief Nederland 1974–2017 van Reinjan Mulder en Cleo Wächter, een tijdsdocument over het Nederlandse landschap dat tegelijkertijd fotografie als kunstvorm en bron van wetenschap bevraagd. George Selley, geselecteerd uit de ‘open call’ van het festival, speelt met beeldmateriaal en CIA- archieven en becommentarieert daarmee o.a. de invloed van de United Fruit corporatie in de Guatemalteekse politieke geschiedenis.
Ook het onderzoek tussen de innerlijke belevingswereld en actuele maatschappelijke thema’s staan centraal zoals Lena Kunz’s indringende portretten van kinderloze vrouwen die zorgdragen voor artificiële babys en Marijn Kuijper’s zoektocht naar zijn identiteit in relatie tot zijn overleden vader. Nikon’s Small World tenslotte, biedt een venster naar een microscopisch universum, een wereld waar we niet dagelijks bij stilstaan. Deze buitententoonstelling biedt een selectie van microfoto’s uit deze jaarlijkse wedstrijd, bedoeld om de inspanningen van fotomicrografen, werkzaam in de meest uiteenlopende wetenschappelijke disciplines, te erkennen.
Bijzondere Samenwerkingen
Op kunstacademies wordt steeds meer nadruk gelegd op uniciteit. Studenten ontwikkelen hun eigen onderzoeksmethodes en experimenteren met technieken waarmee de grenzen van het beeldverhaal worden opgezocht. Fotografiestudenten van de Willem de Kooning Academie stellen gedurende drie weken een tentoonstelling samen, waarbij het niet alleen draait om het eindresultaat, maar waar juist het onderzoeksproces belicht wordt. Alumni aan de Schie biedt aan recent afgestudeerden een podium hoe zij de toekomst van de fotografie zien. Fotograaf Khalid Amakran tenslotte, trok in opdracht van het festival intensief op met Schiedamse jongeren en legde zo het contrast vast tussen hun thuis- en de buitenwereld. Dit werk wordt getoond tijdens de tentoonstelling Familie dat op 13 oktober in het Stedelijk Museum Schiedam opent.
Kijk op www.fotofestivalschiedam.nl voor meer informatie en een overzicht van alle deelnemende beeldmakers en nieuwe namen die in de komende maand worden toegevoegd.