Vijf jaar geleden besloot Antoinette Nausikaä dat ze bergen wilde observeren. Te midden van haar hectische stadsleven ontwikkelde ze een behoefte aan vertraging en stilte, en ze was ervan overtuigd dat bergen de plek waren om naartoe te gaan. Bergen die door de eeuwen heen altijd al een toevluchtsoord voor de mens zijn geweest en symbool staan voor stabiliteit, kalmte en rust. Begrippen die tegenwoordig ver verwijderd lijken van onze alledaagse situaties.

© Antoinette Nausikaä - Breathing Mountains
Na jarenlang rond de bergen te hebben gewerkt leek haar zoektocht naar stilte mislukt. Ze ontdekte dat ons menselijk bestaan en onze sporen overal zichtbaar zijn. Of ze nu mensen tegenkwam, een opgraving deed, een stukje plastic ontdekte, of dat er een vliegtuig over vloog. Ze constateerde dat onze menselijke aanwezigheid onherroepelijk is verweven met de natuur. De pure stilte van de natuur waar ze aanvankelijk naar verlangde was niet daar.
En zo, bijna terloops, ontwikkelde haar zoektocht zich tot een onderzoek en presentatie van een van de meest urgente filosofische thema's van dit moment: het Antropoceen.
© Antoinette Nausikaä - Breathing Mountains
Het Antropoceen
Het Antropoceen, zoals geïnterpreteerd door vele toonaangevende hedendaagse filosofen, gaat onder meer over het idee dat mens en natuur fundamenteel gescheiden zouden zijn. Een idee dat een typisch product is van de negentiende-eeuwse Romantiek, maar dat inmiddels als gedateerd wordt beschouwd. Immers, onze menselijke aanwezigheid is alomtegenwoordig, zelfs zichtbaar tot in de geografische lagen van de aarde.
De tentoonstelling en het boek
Meer dan vijf jaar woonde en werkte Antoinette op en rond acht oude bergen in Europa en Azië, elk een heilig icoon en een bedevaartsoord. Ze reisde naar de bergen Fuji (JP), Olympus (GR), Ararat (TR) en de vijf grote heilige bergen in China, de Wǔyuè. Ze observeerde ze, beklom ze, fotografeerde, maakte tekeningen en groef in de aarde voor klei om kleine sculpturen te maken.
De tentoonstelling is de weerspiegeling van dit project en bevat een selectie van afbeeldingen die tezamen de verschillende lagen van haar onderzoek tonen. We zien hoe Antoinette de berg omcirkelt, kijkt, zoekt en voortdurend balanceert op de delicate draad tussen natuur en cultuur.
Op 20 oktober was ook de lancering van haar artist book Breathing Mountains bij de Belgische kunstboeken uitgever Art Paper Editions in Gent. Net als de tentoonstelling is Breathing Mountains een weerspiegeling van haar reis, waarin de beelden samen een serene weergave vormen van wat er gebeurt wanneer natuur en cultuur elkaar ontmoeten en samenvloeien, zonder hun onderscheidende kwaliteiten te verliezen. Kunstcriticus, schrijver en curator, Hans den Hartog Jager schreef een kort essay voor
Breathing Mountains. Het boek is ook verkrijgbaar in de galerie (editie 500, € 28,-.).
Antoinette Nausikaä (Vlissingen, 1973) rondde haar studie af aan de Rijksakademie in 2010. Ze exposeerde op verschillende plaatsen in binnen- en buitenland, onder meer in Huis Marseille Fotografie Museum in Amsterdam, Kunstraum Düsseldorf, Kunstvereniging Diepenheim, LUMC Leiden, Brummelkamp galerie Amsterdam , Meetfactory Gallery in Praag en European Art Centre in Xiamen. o.a Huis Marseille, LUMC Leiden, AMC Amsterdam en DNB Amsterdam namen haar werk op in hun collectie.
© Antoinette Nausikaä - Breathing Mountains
© Antoinette Nausikaä - Breathing Mountains
Hazenstraat 15
1016 SM Amsterdam
The Netherlands
+316 471 044 84
Openingstijden: Wed - Fri, 12 - 6 pm, Sat 1 - 6 pm
20 oktober - 25 november 2018
De tentoonstelling werd zaterdag 20 oktober door Hans den Hartog Jager, kunstcriticus, schrijver en curator geopend.