Of ik in karma geloof vraagt Jung Min mij nadat we allebei een centje geven aan een man, (met een mohair creme-kleurige coltrui met grote knopen langs de nek (en waaronder in grote letters ADIDAS schemert) en een fluwelen witte rib broek), die erom vraagt onder het mom dat hij jarig is……..
Jung Min vertelt vervolgens dat hij tijdens Unseen een fiets met een kinderzitje zag staan, die niet op slot was. Ik dacht dat hij er op doelde dat hij hem mee had willen nemen. Niks is minder waar. Jung Min was ervan overtuigd dat een moeder met kind in alle haast is vergeten haar fiets op slot te zetten, dus hij blijft bij de fiets staan tot de eigenaresse weer terug komt! Die is blij verrasst en Jung Min gaat met een goed gevoel door met de dag: good karma!
"I think of myself not as a unified cultural being but as a communion of different cultural beings. Due to the fact that I have spent time in different cultural environments, I have developed several cultural identities that diverge and converge according to the need of the moment." Sparrow
De serie "In Between Stage" gaat over integratie en identiteit. Als je in een nieuwe samenleving terecht komt ga je je aanpassen. Je wil er graag bij horen maar ook je eigen identiteit behouden. Wat doe je? Wordt je een combinatie van beide en combineer je alles? Of zet je je af? En vaak creëer je onbewust je eigen persoonlijke cultuur: a third culture. In de ogen van Jung Min zijn wij als mens net als een kameleon: we willen zo min mogelijk opvallen en passen ons aan om op te gaan in de omgeving, (bij de een lukt het natuurlijk beter dan bij de ander), want of we nou willen of niet de culturen gaan in elkaar overvloeien. Op een zelfde manier als twee beelden in elkaar kunnen overgaan.
Het valt Jung Min op dat er in Nederland huizen omringd zijn door coniferen. Hij bestudeert de conifeer en ziet het als symbool voor een barrière die mensen om zich heen bouwen om niet beïnvloed te raken door de omgeving. Het wordt ook verkocht onder het motto: " Ideaal als groenblijvende haag voor veel privacy!!" Maar andere invloeden zijn haast niet buiten te sluiten.
Terwijl hij onze nederlandse cultuur bestudeert komt hij erachter dat de in zijn ogen oer-Hollandse tulp niet zo oer-Hollands is als hij eerst dacht.
Jung Min projecteert beelden van de tulp over de conifeer heen: net als bij zijn project "the exchange" zijn sommige beelden tot een versmolten en bij andere blijf je twee beelden zien - net als in de maatschappij. En hier gaat zijn onderzoek over.Door de tulp en de conifeer samen te laten smelten worden ze iets anders, iets nieuws, al blijft de suggestie van wat ze ooit waren door structuur en kleur bestaan, ze zijn niet echt meer herkenbaar of helemaal terug te leiden naar hun oorsprong.
In onze samenleving tegenwoordig is het niet langer nodig te vragen waar iemand vandaan komt want dat zou zomaar uit een plek kunnen zijn maar makkelijk ook uit meerdere. Uiteindelijk maakt iedereen gewoon deel uit van de maatschappij.

© Jung Min Lee

© Jung Min Lee

© Jung Min Lee

© Jung Min Lee

© Jung Min Lee

© Jung Min Lee

© Jung Min Lee

© Jung Min Lee

© Jung Min Lee
"In a multicultural, diverse society there are countless ways in which people negotiate the everyday lived experience and reality of diversity." Randa Abdel-Fatta
Werk van Jung Min is tot 22 oktober 2016 te zien in de Rietveld project space in de St. Nicolaasstraat (zijstraat van de Nieuwendijk) in Amsterdam. De opening is op woensdag 5 october om 16uur.