
© Farren van Wyk - Remo
De in Zuid-Afrika geboren Farren van Wyk (1993) woont sinds haar zesde in Nederland. In haar fotografie gaat ze op zoek naar thema’s zoals familie en liefde. In ‘Die lewe is nie reg vir my nie’ treedt ze uit haar comfortzone waar ze terugkeert naar Zuid-Afrika. Met de inspiratie van antropologie en psychologische studies, probeert van Wyk Zuid-Afrikaanse subculturen te onderzoeken, om zo haar eigen identiteit te herontdekken. Identiteit is volgens haar verbonden aan een culturele achtergrond en persoonlijkheid. Met haar verschillende culturele achtergronden voert zij een persoonlijke tweestrijd over wie zij werkelijk is.

© Farren van Wyk - Ruby Heights

© Farren van Wyk - The Girls
Tijdens de Apartheid in Zuid-Afrika en ten gevolge van de rassensegregatie, werden colored people (een term die refereert naar mensen van gemengde rassen) naar afgelegen en arme buurten gestuurd. Criminele activiteiten namen toe waardoor groepen mannen de rol van burgerwacht op zich namen. Deze vigilante-groepen ontstonden dus tijdens de Apartheid, waarin corruptie de norm was en al gauw evolueerden deze groepen naar gevaarlijke bendes.

© Farren van Wyk - Taylah

© Farren van Wyk - Zen
Van Wyk bestudeerde de bende cultuur van binnenuit in Schauderville, een klein district in Port Elizabeth met de meest bende gerelateerde activiteiten. Schauderville wordt daarom ook gezien als een van de gevaarlijkste buurten in Port Elizabeth. Van Wyk ontdekte dat er ook mannenhun bende verlieten. De vraag stelde zich als volgt: wat beïnvloedde hun om zich bij een bende aan te sluiten, en waarom zij dezeverlaten? Bestaat er een veilige plek waar zij helemaal opnieuw kunnen beginnen? Bij dit onderzoek ontdekte van Wyk een meer humane en positieve kant van het verhaal, waarin bendeoorlogen dagelijkse kost zijn.
© Farren van Wyk - The Four Men
© Farren van Wyk - Baptista

© Farren van Wyk - Merkie

© Farren van Wyk - Donnie & Devante