Mascha Joustra woont al meer dan 10 jaar in Dordrecht. Toch kan ze nog intens verlangen naar ‘het land van beneden de rivieren’; het Brabant waar zij opgroeide. Brabanders worden vaak geassocieerd met gezelligheid en een wat ‘minder zware ziel’, Ze zijn er meer toegankelijk, minder afstandelijk en Mascha heeft zelfs het idee dat er meer vreugde heerst.

© Mascha Joustra

© Mascha Joustra

© Mascha Joustra

© Mascha Joustra
Nederland wordt door middel van twee grote rivieren grofweg verdeeld in Noord en Zuid. Deze vormt in ‘Elders’ een kleine leidraad. Ze zweefde in haar serie tussen haar nieuwe woonomgeving, dat boven de rivieren ligt, en haar oude, Brabant. Ze ontmoette er boeren, heksen en dieren en liep rond op kermissen en circusterreinen. Zo probeerde Mascha te achterhalen of de historie van het Katholieke Zuiden versus die van het Protestante Noorden de oorzaak is van de verschillen tussen de twee. Een Katholieke processie loopt als een rode draad door haar werk. Ze zijn dan ook als enige in kleur in tegenstelling tot de rest van de beelden.

© Mascha Joustra

© Mascha Joustra

© Mascha Joustra
Deze tweedeling vertelt het verhaal van het zoeken naar een verleden dat niet meer gevonden kan worden. Mascha’s verlangen naar ‘elders’ wordt weergegeven in verhalendebeelden die doen denken aan tijden van weleer, het symboliseert een weemoed naar toen.

© Mascha Joustra

© Mascha Joustra

© Mascha Joustra

© Mascha Joustra
‘Elders’ is gebundeld in boekvorm en in kleine oplage te verkrijgen. Via deze link is het online te bekijken. Het werd genomineerd voor shortlist van de Photobook Dummy Award tijdens Amsterdam Unseen Photo Fair in 2015.
Een deel van de serie is nog t/m 19 maart te bekijken in het Fotomuseum Den Haag als onderdeel van de expositie BOEREN ‘Avonturen op het land’.