Elk jaar produceren we ongeveer 300 miljoen ton plastic, een gedeelte daarvan komt binnen en hoopt zich op in de oceanen. Vanwege grote offshore stromingen, concentreert het plastic zich in grote gebieden, waarvan de Great Pacific Garbage Patch tussen Hawaï en Californië het bekendste voorbeeld is. De schade aan het zeeleven is enorm: minstens één miljoen zeevogels en honderdduizenden zeedieren sterven elk jaar als gevolg van de vervuiling. Erger nog, het voortbestaan van vele soorten zeedieren worden direct in gevaar gebracht door al het plastic afval.

© Katherine Oktober Matthews, Razor Clams with White Wine Garlic and Parsley
Fotograaf Katherine Oktober Matthews volgde de voortgang van het project The Ocean Cleanup met grote belangstelling. De overweldigende hoeveelheid plastic in de oceaan heeft steeds meer en meer voor een grote bezorgdheid gezorgd. Matthews was ontzettend onder de indruk van het voorstel dat de jonge Nederlander Boyan Slat presenteerde in een TEDx talk. Slat kwam in 2012 met een plan voor een installatie om de wereldzeeën te ontdoen van plastic en besteedde ruim een jaar aan een haalbaarheidsstudie. Ze zag dat hij een crowdsourcing campagne was gestart om genoeg geld binnen te halen voor het project. De 19-jarige Delftse uitvinder Boyan Slat denkt de oplossing gevonden te hebben.

© Katherine Oktober Matthews, Sopa de Marisco (Seafood in a Clear Saffron Broth)
Geïnspireerd door dit potentiële werk en de wens om mee te helpen met het verspreiden van het woord, kwam Matthews in contact met The Ocean Cleanup om te vragen of ze al plastic hadden verzameld van de oceaan die ze kon gebruiken voor haar fotografie project. De kunststoffen heeft ze gekregen en in samenwerking met Aaron Tighe, een chef-kok van Circle of Misse hebben ze samen deze smakelijke serie gemaakt.

© Katherine Oktober Matthews, Plateau de Fruits de Mer (Seafood Platter)
Matthews en Tighe hebben een "menu" van zes bekende vis gerechten bereid, met als uitzondering dat de vis is vervangen door het oceanische plastic. Het werk is geschoten vanuit het "dinner's eye view", de maaltijden liggen klaar om opgegeten te worden en zijn ontworpen om er zo authentiek en lekker mogelijk uit te zien, met uitzondering van de kunststof, natuurlijk. Ziet deze Fish Burger met Frites of de Plateau de Fruits de Mer er niet smakelijk uit! Bon Appetit!

© Katherine Oktober Matthews, Fish Burger with Fries

© Katherine Oktober Matthews, Nigiri selection

© Katherine Oktober Matthews, Hake with Clams in a Salsa Verde
De huidige crowdsourcing campagne eindigt op 12 september, mocht je geinteresseerd zijn in dit project bezoek The Ocean Cleanup website hier!